Зараз десяток яєць у супермаркетах може коштувати до 65 гривень, повідомляє Суспільне з посиланням на першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького. Як і в попередні роки, таке подорожчання має свої сезонні причини.

За словами Висоцького, зниження продуктивності курей восени є одним із основних чинників зростання цін. Похолодання впливає на несучість як у домашніх, так і в промислових господарствах, а оновлення поголів’я курей, яке часто припадає на осінь, тимчасово скорочує обсяги виробництва яєць. У жовтні 2024 року, наприклад, загальний обсяг виробництва яєць зменшився на 5% у порівнянні з минулим роком.

Ще одним важливим фактором стало подорожчання кормів. Після відновлення високих цін на зерно через розблокування морських шляхів собівартість виробництва яєць зросла, оскільки зернові культури складають значну частину кормів. Хоча це і збільшує доходи фермерів, підвищення цін на корми значно впливає на кінцеву вартість яєць.

За прогнозами Висоцького, найвищі ціни на яйця цього року спостерігатимуться на початку листопада, після чого очікується поступове зниження. Чиновник зазначив, що при стабільній роботі енергосистеми суттєвих змін у вартості основних продуктів, таких як м’ясо, молочна продукція, борошно та овочі, до кінця року не передбачається. Втім, стабільність енергосистеми залишається єдиним фактором, який може вплинути на ціни в короткостроковій перспективі.

Таким чином, хоч ціни на яйця цієї осені й досягли високих позначок, споживачі можуть очікувати на їхнє зниження вже на початку 2025 року.